Indledning

Fladfisken er en meget begyndervenlig fisk at jage, når man er på undervandsjagt. Der er mange fladfisk i Danmark og de er ikke lige så sky som fritsvømmende fisk, da de stoler på deres kamuflage. Det betyder, at de er forholdsvis nemme at skyde, når man altså først har fundet dem. 

Hvordan spotter man fladfisk på uv-jagt

En fladfisk gemmer sig som under sandet, hvilket gør dem svære at få øje på, da det ofte kun er øjnene der stikker op. De skifter farve alt efter hvilket bundlag de ligger i, hvilket gør det udfordrende at finde dem. Ofte kan man se deres silhuet i sandet, hvis man er opmærksom. 

For det første gælder det op, at være et sted hvor de nemt kan finde føde. Selvom der er mange i Danmark, betyder det ikke at alle steder er lige gode. De ligger ofte op af rev, hvor de har rig mulighed for at finde føde. De kan naturligvis også findes på ren sandbund, men hvis du ved et rev, så start med at afsøge kanten af det først. 

Fladfisk sæson

Du kan i princippet finde fladfisk året rundt, men der er færre i de kolde måneder. Her trækker de ud på dybt vand for at overvintre og parre sig og kommer først tilbage når vandet er blevet lunt igen. De trækker ind på det lave vand for at finde føde, da de over vinteren bliver tynde. Derfor er spisekvaliteten også langt bedre, hvis de har haft mulighed for at spise sig tykke igen. 

Selvom der er mange fladfisk fra maj, bør du altså vente til deres kondition er blevet forbedret. Deres spisekvalitet topper typisk fra juni - september, men du kan være heldig at finde en tyk skrubbe tidligere. Er du i tvivl, kan du altid forsøge at samle den op, før du stikker den. Om vinteren er de ofte sløve, hvilket gør det muligt at fange dem med hænderne. 

Forskellige arter af fladfisk

Der findes mange forskellige arter af fladfisk. Du støder oftest på skrubben, som nogle kalder havets rugbrød da den er så almindelig. Smagen minder meget om en rødspætte som den til forveksling ligner på nær de røde prikker. De mest eftertragtede fladfisk for uv-jægeren og stangfiskeren er pighvar, slethvar og tungen. Af samme grund kan disse fisk være særdeles udfordrende at finde og kræver både held og dygtighed før det lykkedes. Udover at være god til at spotte dem, skal du også vide hvor du skal lede samt hvornår du har de bedste chancer. 

Alle tre fisk kan kategoriseres som en sæsonfisk, der næsten kun kan findes i nogle korte perioder. De trækker ind på det helt lave vand (0,5 - 3 meter) for at gyde i maj måned, hvor du har bedst chancer for at finde dem. 

Hvilken dybde finder man fladfisk

Fladfisk kan findes på mange forskellige dybder. Det afhænger af ting som vandtemperatur, art og fødeemner. Ofte bliver de på nogenlunde samme dybde, hvilket betyder at det kan være en god ide at blive på samme dybde, når man har fundet den første. De fleste starter med at lede på et par meters dybde, hvor der som regel er gode muligheder. Dette er et godt udgangspunkt når du er på undervandsjagt, men ikke nødvendigvis en taktik der altid virker. Selvom forholdene burde være perfekte, kan der være stor forskel på, hvor mange fisk du støder på.

Vær opmærksom på, at du ikke svømmer over bunden for hurtigt. De ligger godt gemt og er lette at overse. For hver enkelt du ser, er du uden tvivl svømmet over flere du ikke har set. Er du udelukkende på jagt efter fladfisk, bør du overveje at bruge et håndspyd. Så slipper du for at skulle lade din harpun hver gang, hvilket kan spare dig for tid. Du kan læse mere om vores håndspyd her.

Konklusion

Vær opmærksom på, at det sted du er ude har mange fødeemner. Afprøv forskellige dybder og bliv på samme dybde, som det sted du fandt den første. Hold øje med deres silhuet når du afsøger sandbunden og vær samtidig opmærksom på, at den ikke er for tynd før du stikker den. 

 

23. august, 2023 — Nikolaj Bersang

Skriv en kommentar

Bemærk venligst at, kommentarer skal godkendes inden de vises